Menu Sluiten

Brede School Boukemapark, Uithuizen

  • Opdrachtgever: Gemeente Het Hogeland
  • Adviseur: Liesbeth Groenewold HTD Advies
  • Installateur: Aalbers

Drie scholen in een energieneutraal gebouw

In de Brede school zijn drie basisscholen gevestigd: OBS Brunwerd, CBS Koning-Willem Alexander en RKB De Schelp. Met zijn allen wilden de scholen volledig energieneutraal zijn. Dit wordt gerealiseerd door zonnepanelen op het dak i.c.m. twee warmtepompen, waarvan één zowel kan verwarmen als koelen. Hierdoor is het gebouw volledig gasloos.

Laag energieverbruik

BaOpt heeft een grote rol gespeeld in het energieneutraal maken van het scholencomplex. Door BaOpt wordt er namelijk een hoop energie bespaard in vergelijking tot een conventioneel systeem. Door het lagere verbruik hoeft de school geen stroom uit het net te gebruiken.

Slimme zonnewering

Dankzij Climatics kunnen de sensoren van het ventilatie-, verwarmings- en airconditioningsysteem communiceren met de zonnewering. Wordt het te koud? Dan gaat de zonnewering omhoog zodat de lokalen worden verwarmd. Als er gekoeld moet worden, gaat de zonnewering juist omlaag, om zo efficiënt mogelijk te koelen.

Gezond leerklimaat

Men spreekt weleens van te hoge CO2-waarden in klaslokalen. Dat kan zorgen voor een lagere concentratie en een ongezondere omgeving. Het BaOpt-systeem voorkomt dit door extra te ventileren zodra de hoeveelheid CO2 in de ruimte toeneemt. Hierdoor leren kinderen altijd onder perfecte luchtcondities met voldoende zuurstof.

Brede School Uithuizen

Video: adviseur Liesbeth Groenwold over BaOpt in de Brede School

In de onderstaande video legt Liesbeth Groenwold uit hoe de Brede School van BaOpt profiteert en legt ze uit hoe het systeem er werkt.